Skip to main content

Lofotenkryssning med Helgelandskusten

På denna rundresa upplever vi det vackra Nordnorge genom en kryssning från Tromsö till Trondheim. Genom tre nätter ombord på toppmoderna Havila Kystruten får vi bland annat kryssa genom Lofoten och utmed Helgelandskusten och under vår kryssning ingår helpension och fönsterhytt! En resa genom flera av Nordens vackraste områden med oslagbara vyer både till land och till havs!

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Sundsvall

Under morgonen inleder vi vår resa norrut mot Sundsvall. Vi stannar för möjlighet att köpa lunch och fika längs resvägen. Under kvällen når vi Sundsvall och vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 2: Sundsvall – Jokkmokk

Efter frukost färdas vi vidare utmed Norrlandskusten och under morgonen passerar vi förbi Höga kusten. Under kvällen når vi Jokkmokk där vi avslutar dagen med en gemensam middag.

Dag 3: Jokkmokk – Kiruna

Efter frukost reser vi vidare till Kiruna och vi kommer fram mitt på dagen. Efter en lunch på egen hand möter vi en lokalguide som tar oss med på en rundtur. Kirunas nya centrum invigdes under hösten 2022 och bygget av den nya stadsdelen pågår fortfarande. Efter rundturen checkar vi in på vårt hotell i nya centrum och äter middag tillsammans på kvällen.

Dag 4: Kiruna – Tromsö

Vi lämnar vårt hotell och reser västerut mot Narvik. Under morgonen passerar vi Abiskos nationalpark och Lapporten innan vi reser in i Norge vid Riksgränsen. Vi följer Malmbanan till Narvik och vänder sedan norrut mot Tromsö som vi når under sen eftermiddag. Vi möter en lokalguide som tar oss med på en stadsrundtur i den närmast unika staden. Tromsö ligger cirka 30 mil norr om polcirkeln och kallas ofta ”Porten till Ishavet”. Efter rundturen besöker vi ett av stadens hotell där vi serveras en 3-rätters middag. Därefter checkar vi in ombord på Havilas Kystruten och upplever midnattssolen. Vid 01.30 inleds kryssningen söderut.

Dag 5: Ombord på Kystruten, Lofoten

Vi bor ombord på Havilas toppmoderna och miljövänliga kryssningsfartyg MS Havila Pollux från 2023. Fartyget är ett av Havilas fyra fartyg och drivs genom el och naturgas. Under våra två dagar ombord ingår helpension ombord och vi njuter av den storslagna naturen längs kusten och det görs många stopp i hamnar längs vägen. Under vår första dag ombord görs bland annat ett uppehåll i Harstad under morgonen. Vi kryssar sedan vidare genom Lofotens dramatiska övärld och passerar bland annat genom Risøyrenna kanal. Längs vägen får vi vyer över branta fjäll, små vackra fiskebyar och en nästintill orörd vildmark i ”havsörnens rike”. Under kvällen görs ett stopp i Svolvaer.

Dag 6: Ombord på Kystruten, Helgelandskusten

Efter en god frukost ombord fortsätter vår resa söderut och denna dag passerar vi Helgelandskusten. Här finns tusentals holmar och skär som varvas med blomstrande ängar och åkrar. Under morgonen passerar vi polcirkeln och efter ett kort uppehåll i bland annat Sandnessjøen mitt på dagen passerar vi de sju mytomspunna bergen ”De Syv Søstre”. Under eftermiddagen seglar vi förbi Vegaöarna som utnämnts till världsarv på världsarvslistan. Denna dag görs ett eftermiddagsstopp Brønnøysund.

Dag 7: Trondheim – Hamar

Vi lägger till i Trondheim under tidig morgon och äter även frukost ombord innan vår avstigning. Väl i land möter vi vår buss och vår chaufför. Innan vi lämnar Trondheim hinner vi se delar av den medeltida staden och de som önskar kan betala inträde och besöka Nidarosdomen. Vi färdas sedan söderut över Dovrefjell och genom Gudbrandsdalen till Hamar vid sjön Mjösa. När vi checkat in på vårt hotell äter vi vår resas sista middag tillsammans.

Dag 8: Hamar – Hemorten

Vi färdas söderut och lämnar Norge för denna gång. Framåt kvällen når vi våra respektive hemorter.

Karta

Resekalender
18/6Shopping i Burg från Gotlandfrån 2 395:-
19/6Gotland - Best Western Solhemfrån 6 795:-
19/6Gotland - Best Western Strandfrån 7 450:-
2/7Nordkapfrån 14 195:-
4/7Kryssning till Visby med Birka Gotlandfrån 3 495:-
Kontakta oss
Adress:
MK Bussresor AB
Björkelundsgatan 21
532 40 Skara