Skip to main content

Storlien med Trondheim

I den jämtländska fjällvärlden, nära den norska gränsen ligger den trivsamma orten Storlien. Byn omgärdas av grönskande fjäll och sjöar med kristallklart vatten. På vintern kommer turisterna främst för skidåkningen och under sommaren är vandring en populär aktivitet. Vi bor fyra nätter på det anrika och nyrenoverade Storliens Högfjällshotell. Under vår vistelse gör vi bland annat en utflykt till Trondheim och provar på en gemensam vandring på den vackra Blomsterstigen. Detta är en avslappnande resa som passar alla åldrar!

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Borlänge

Vi påbörjar vår resa under morgonen och reser norrut genom Skaraborg via Örebro. Vi reser sedan genom Bergslagen och når Borlänge redan under sen eftermiddag. Här bor vi en natt på vårt centrala övernattningshotell och efter ett par timmars fri tid avslutar vi dagen med en gemensam middag på hotellet.

Dag 2: Borlänge – Storlien

Efter frukost går färden vidare norrut genom Dalarna och Härjedalen. Under eftermiddagen kommer vi in i Jämtland och reser sedan vidare förbi Storsjön, som är Sveriges femte största och mest mytomspunna sjö. Efter att vi passerat Åre stannar vi vid Tännforsens turiststation. Det 60 meter breda och 38 meter höga vattenfallet Tännforsen är ett spännande besöksmål och det är en mäktig upplevelse att stå strax intill den brusande och vilda forsen. Intill finns en trolsk mossrik skog som uppskattar den höga luftfuktigheten som forsen skapar. Under början av kvällen når vi vårt hotell i Storlien där vi kommer att tillbringa fyra nätter. Vi välkomnas av personalen och äter en gemensam middag.

Dag 3: Storlien

En ny dag väntar och denna dag bekantar vi oss med Storlien och vårt hotell. Storlien ligger på cirka 600 meters höjd och det var här den svenska utförsåkningen startade i början av 1930-talet. Ett par år senare köpte kungafamiljen en fjällstuga i Storlien vilket ökade ortens popularitet än mer. Stugan ägs fortfarande av vår nuvarande kungafamilj och de besöker den varje vinter. Vårt fina hotell invigdes redan 1935 och var under många år Nordens ledande fjällhotell. Under sommaren 2022 bytte hotellet ägare och under 2023 återinvigdes hotellet efter en omfattande renovering. Här finns bland annat flera barer, restauranger, pool, gym och lobby café. I området erbjuds bland annat möjlighet till fiske, bad, kanotturer och framför allt vandringar som utgår från vårt hotell. Samtliga dagar ingår frukostar och middagar på vårt hotell.

Dag 4: Vandring Blomsterstigen

Efter frukost träffar vi en vandringsledare som tillsammans med vår reseledare erbjuder en nybörjarvandring längs den vackra Blomsterstigen. Den anlades under 1890-talet av den kända läkaren Ernst Westerlund som förespråkade vila, nyttig kost och vandring i de vackra fjällen. Hela Blomsterstigen är cirka sju kilometer lång och vi håller ett lugnt och avslappnande tempo. Längs vandringen finns flera vackra träbänkar och över hundra arter av blommor och växter. Vår vandringsledare kan berätta mer om både bänkarnas historia och om växtlivet och djurlivet i området. Denna dag äter vi medhavda lunchpaket som ingår i vår resa. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5: Utflykt Trondheim

Efter en god frukost gör vi en heldagsutflykt till Trondheim, Norges fjärde största stad. Staden ligger vid Nidälvens mynning och grundades år 997 som Nidaros. Här finns bland annat den medeltida Nidarosdomen där Olof den heliges reliker finns begravda (vid frivilligt besök i kyrkan tillkommer inträde). Vi möter en lokalguide som tar oss med på en rundtur i staden under förmiddagen. Efter rundturen blir det tid till att äta lunch på egen hand och under eftermiddagen vänder vi tillbaka till Storlien och avslutar kvällen med en gemensam middag.

Dag 6: Storlien – Falun

Efter frukost reser vi hemåt mot Falun. Vi gör pauser utmed resvägen för både fika och lunch. Under kvällen når vi vårt övernattningshotell där vi äter kvällens middag.

Dag 7: Falun – Hemorten

Vår hemresedag inleds med frukost och därefter tar vi oss mot våra respektive hemorter. Stopp för fika och lunch på egen hand innan vi framåt kvällningen är hemma igen. Fyllda av intryck och nya spännande möten säger vi farväl för denna gång.

Karta

Resekalender
18/6Shopping i Burg från Gotlandfrån 2 395:-
19/6Gotland - Best Western Solhemfrån 6 795:-
19/6Gotland - Best Western Strandfrån 7 450:-
2/7Nordkapfrån 14 195:-
4/7Kryssning till Visby med Birka Gotlandfrån 3 495:-
Kontakta oss
Adress:
MK Bussresor AB
Björkelundsgatan 21
532 40 Skara