Skip to main content

Kryssning till Höga kusten med Viking Cinderella

Följ med på en kryssning till vackra Höga kusten i sommar! På denna tredagarskryssning mixar vi vacker natur med kornblått hav när vi glider inomskärs och kan beundra världens högsta kustlinje.

 

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Stockholm – Cinderella

Väl ombord på Cinderella och installerade i våra hytter (där vi skall bo de närmste två nätterna) väntar en helkväll i en av världens absolut vackraste skärgårdar! Vi serveras en vällagad buffé där dryck ingår och har sedan kvällen fri att utforska fartyget och dess nöjesutbud.

Dag 2: Härnösand och Höga Kusten

Vi äter frukost samtidigt som glider genom vackra vyer och lägger till i Härnösand klockan 10.00. Väl på fastaland finns det chans att följa med på fler extra utflykter eller bara strosa runt i denna Ångermanländska pärla.

Klockan 15.00 styr Cinderella åter ut och vi glider sakta inomskärs genom världsarvet Höga Kusten, vi passera kända platser som Höga Kustenbron och Ulvön innan Cinderella åter styr söder ut. Under kvällen äter vi en gemensam skaldjursbuffé och har gott om tid att fynda i den välsorterade taxfreen.

 

 

 

 

Dag 3: Cinderella – Stockholm – Hemorten

En välsmakande brunch serveras idag istället för frukost och resten av återresan mot Stockholm spenderas kanske på soldäck?
Under eftermiddagen når vi Stockholm och därefter återstår endast hemresan i vår bekväma buss.

Utflyktsprogram

Utflyktsprogram

Från stad till bergstopp

Följ med på stadsvandring genom Norrlands bästa sommarstad, med anor ända från 1585. Längs promenaden berättar vår guide allt om Härnösands spännande historia, byggnaderna och människorna som levt och verkat här. Vi strosar genom den historiska stadsdelen Östanbäcken med alla vackra trähus och beundrar ståtliga Härnösands domkyrka med den 17 meter långa regnbågsmattan, en symbol för mångfald och allas lika värde (rullas ut fr o m 15/5, då vädret tillåter). Efter vandringen tar vi bussen till toppen av Vårdkasberget med milsvid utsikt över staden och havet.

Vi toppar utflykten med en matupplevelse på anrika St Petri Logens restaurang. Där bjuds vi på en buffé med smaker från Norrland och Höga Kusten.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget. Du kan också promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).


Turen tar ca 3 tim 40 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 640:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.


Stadsvandring i Härnösand

Under den guidade promenaden får vi ta del av stadens historia och veta mer om byggnaderna och människorna som levt och verkat här genom tiderna.

Härnösand grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer, så historierna är många och fascinerande. Från stadens torg promenerar vi genom centrum och den välbevarade gamla stadsdelen Östanbäcken med vackra 1700- och 1800-talshus. Vi hinner också med ett besök i Härnösands mäktiga vita domkyrka, en av Sveriges förnämsta nyklassicistiska byggnader. Här får vi bland annat höra berättelsen om den 17 meter långa regnbågsmattan som pryder altargången (rullas ut fr o m 15/5, när vädret tillåter). En perfekt miniutflykt för dig som vill sträcka på benen i land efter kryssningen!

Vi går ca 1500 meter med flera längre stopp under den guidade promenaden.

Utflykten avslutas i centrum. Du kan promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med Transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).


Turen tar ca 1,5 tim. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Promenad eller med transferbussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 240:-/pers inkl transfer och guidad promenad. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.


Hemsö fästning – historia och havsutsikt

En utflykt fylld med historia och spänning, men också med svindlande vackra vyer från höga berg över havet.

Låt våra duktiga guider ta dig med till kalla krigets dagar vid Hemsö fästning. I natursköna omgivningar, mitt i Ångermanälvens mynning, ligger det som en gång var kustartilleriets största anläggning. Tidigare var fästningen under många år klassad som topphemlig, men nu har du chansen att känna på hur det var att verka och leva där för de 340 värnpliktiga och officerare i anläggningen. En chans att på första parkett känna historien vingslag men med en koppling till nutid. Nere i berget får man se inte bara hur man bodde och tillbringade sin fritid utan även dess kök, verkstäder, sjukhus med operationssalar, och stridsledningscentraler allt samlat som ett helt litet samhälle nere på i urberget med en total yta på 5500 kvm. Restaurangen bjuder inte bara på en underbar lunchbuffé som avslutas med kaffe och nyfriterade munkar, utan även en chans att äta sin måltid på Storråbergets rand 145 meter över havet med Höga kusten som bakgrund.

Har du sett tv-programmet Elitstyrkans hemligheter 2022? Då kommer du att känna igen dig – det var nämligen här på Hemsö fästning som rekryterna bodde under jorden och tävlade.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget.


Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen, kort färjetur över till Hemsön. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 725:-/vuxen inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.


Högakustenbron och lokala delikatesser

Följ med på en utflykt där du får uppleva allt från spektakulära broar till surströmmingtapas och historiska händelser. I fokus står så klart den mäktiga Högakustenbron, som med sina 180 meter ovan vattenytan är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Tycker du att den liknar Golden Gate-bron i San Fransisco? Det är ingen slump, när bron byggdes 1997 stod den amerikanska hängbron som förebild. Vi beundrar bron och den magnifika utsikten från Hotell Höga Kusten medan vi mumsar på en surströmmingstapas – ett perfekt tillfälle att testa den omdiskuterade delikatessen.

Hotellet är välkänt för sitt goda kök med lokala läckerheter. Till lunch serveras stekt inlagd strömming och till kaffet kan du njuta av bygdens stolthet – choklad doppat tunnbröd. Här kan du också passa på att köpa souvenirer i form av lokalt hantverk och delikatesser.

Vi åker också över ännu en spektakulär bro – Sandöbron. När den första Sandöbron byggdes 1939 störtade gjutformen för spannet samman och 18 arbetare omkom. En tragisk olycka som enbart blev en notis i rikspressen eftersom andra världskriget bröt ut dagen därpå. Vid södra brofästet står monumentet från Ådalen 31, en viktig del av den lokala historien och en händelse som gav eko över hela landet.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget.


Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 795:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.


High Coast Whisky – rundtur med provning

Efter ett kort fotostopp vid den mäktiga Högakustenbron är vi framme vid Ångermanälvens strand. Här ligger High Coast Whisky, ett av världens nordligaste whiskydestillerier.

Under en guidad tur får vi inblick i den världskända whiskyn och dess fem framgångsfaktorer: klimatet, älven, noggrannheten, råvarorna och faten. Ambitionen är hög – att skapa världens bästa maltwhisky. Under World Whisky Awards 2017 i London tilldelades destilleriet priset för bästa whisky i klassen Swedish whisky. Vi får höra allt om destilleriets historia och även en och annan skröna från den gamla flottarepoken längs Ångermanälven.

Efter en god lunch, med råvaror från bygden, är det dags för det vi alla väntat på: whiskyprovning av den bästa svenska whiskyn vid World Whisky Awards 2017. Vi testar två sorter under ledning av High Coast Whiskys experter. Kanske blir till och med så sugen att du vill köpa ett eget fat?

På vägen tillbaka stannar vi till vid Ådalsmonumentet, rest till minne av de fem arbetare som föll offer för militärens kulor under konflikten 1931.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget.


Turen startar kl 10.00 med buss från Djuphamnen och tar ca 4,5 tim. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 980:-/pers inkl buss, guidning, provsmakning och lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.


Hernö Gin

Prova Hernö Gin på den plats i världen där det är som bäst: I destilleriet i Dala, Home of Swedish Gin, strax utanför Härnösand. Landsbygdsidyllen, dofterna samt det fina värdskapet är slående och fulländar upplevelsen av det ekologiska och hantverksmässigt tillverkade ginet som skapas med naturen i Höga Kusten som inspiration.

Ginprovningen sker alldeles intill de två handslagna kopparpannorna Marit och Yvonne och du får veta mer om gintillverkning i allmänhet samt om Hernö Gin i synnerhet. Under ledning av Hernö Gins välmeriterade provningsledare får du lära dig mer om vad som påverkar doften och smaken av det gin som varje år sedan 2015 blivit utsett till världens bästa gin. Grundaren Jon Hillgren är dessutom invald i Gin Hall of Fame som den tredje personen i världen. 

Efter provningen har du möjlighet att köpa glas, bar-relaterade produkter, kläder och annat från Hernö Gin i gårdsbutiken som ligger intill destilleriet.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget. Du kan också välja att promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med Transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).


Turen tar ca 2,5 tim. Start kl 10.00 på alla avgångar med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 595:-/pers inkl buss, guidning och provning av fem olika sorters gin, med och utan tonic. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.


Ådalen 31 och Mannaminne

Vi tar oss först ut till Lunde och Sandöbron, där vi guidas genom Ådalshändelserna 1931, då fem arbetare sköts ihjäl av militären. Som en följd av skotten i Ådalen uppstod den så kallade svenska modellen. Bussen tar oss vidare till Mannaminne – ett unikt allkonstverk som knappt går att beskriva – det upplevs bäst på plats!

Mannaminne är konstnären Anders Åbergs livsverk. På området kan du beskåda konst och utsmyckningar tillsammans med byggnader och insamlade föremål från hela världen. Här finns båtar, spårvagnar, flygplan, jordbruksredskap, ja till och med en mammut. Under sommarmånaderna blir området till en kokande gryta med olika kulturevenemang och utställningar.

Vi visas runt av kunniga guider med stort engagemang för platsen och äter sedan lunch med lokala smaker i värdshuset, som är ett konstverk i sig. Efteråt tar bussen oss vidare genom Nordingrås fantastiska landskap som inspirerat så många konstnärer genom åren. Det var också hit Lars Lerin tog sina vänner i den uppskattade SVT-serien från 2022.


Turen startar kl 10.00 med buss från Djuphamnen och tar ca 4,5 tim. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 780:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.


Med linbana till Skulebergets topp

Var beredd på en dag med svindlande vyer och en rejäl dos av vackra naturlandskap. Höga Kusten har världsrekord i landhöjning! Här går världens högsta kustlinje hela 286 meter över havet. Landhöjningen har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar.

Framme vid Skuleberget tar vi linbana upp till toppen och njuter av den fantastiska utsikten och god lunch bestående av en smörgås på hembakat bröd, med Vindelnrökt skinka, inklusive måltidsdryck och kaffe.  

Skuleberget är med sin dramatiska profil ett av Höga Kustens viktigaste landmärken, och ligger i området som är klassat som världsarv av Unesco sedan 2020.Det som en gång var små öar är i dag höga, skogsbeklädda berg. Under utflykten får du veta allt om landhöjningen och vad som har skapat Höga Kustens dramatiska landskap.

På vår hemväg från Skuleberget stannar vi till för att beundra Högakustenbron från utsiktsplatsen på Hornöberget. Vi rekommenderar bra skor och vindtäta och lite varma kläder - för att linbaneturen och stunden på Skulebergets topp ska bli njutbar. Det är här som SVT:s nya serie Vilda kockar spelats in.

Om det finns risk för åska eller vid väldigt kraftig vind så kan linbanan inte köras, vi får ändå se berget från botten och avnjuta lunchen hos Friluftsbyn och höra historien om en av Sveriges snabbast växande friluftsdestinationer. Vi åker då istället upp på ett annat berg dit vi tar oss med bussen. På återvägen får vi då prova surströmmingtapas på hotell Höga Kusten, med magiska vyer över Högakustenbron.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till hamnen.


Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor samt vind- och vattentäta ytterplagg rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut. Rekommenderad åldersgräns för linbaneturen är minst 3 år. 
 

Pris: 795:-/vuxen inkl buss, guidning, Skulebergets linbana t/r och matig lunchsmörgås. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Karta

Kontakta oss
Adress:
MK Bussresor AB
Björkelundsgatan 21
532 40 Skara