Skip to main content

Höga Kusten

HÖGA KUSTEN - Det norrländska höglandet når här fram till kusten, och de höga bergens direkta möte med havet är ett särdrag i svensk natur. Denna brantkust, den högsta kustremsan vid Bottenhavet och hela vårt innanhav Östersjön, har med åren blivit ett begrepp för turister från när och fjärran.
 

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Sundsvall

Efter avslutad lastning, startar vi vår färd norrut längs snabba och sommarfagra vägar. Givetvis gör vi under dagen uppehåll för intagande av mat och dryck. Vi kommer så småningom till Sundsvall där vi checkar in på vårt hotell. Vi samlas för en gemensam middag.

Dag 2: Sundsvall – Kramfors

Efter frukost går vår färd till kung Chulalongkorns thailändska paviljong, den enda utanför Thailands gränser. Den ligger i lilla Utanede i Ragunda kommun. En lokalguide möter och berättar om bakgrunden till bygget. Färden går vidare till Döda Fallet, Vildhussens misslyckade försök till timmerränna, som blev till ett stort turistmål i Jämtland. Efter lunch bär det av mot Sollefteå I Sollefteå åker vi upp till Hallstabergets hotellanläggning för att se på utsikten. Resan drar vidare till Lunde, där de beryktade skotten i Ådalen föll 1931. Protester mot strejkbrytare gjorde att militär inkallades, vilket ledde till den tragiska utvecklingen. Vi checkar sedan in på hotell Kramm i Kramfors för middag och två övernattningar.

Dag 3: Utflykt

En god frukost inleder dagen och vi åker sedan ganska tidigt mot gamla Sandöbron och vidare ut mot Nordingrå, hjärtat i Höga Kusten. Vi stannar till helt kort för att besöka Nordingrå kyrka och far sedan till fiskelägena Barsta och Bönhamn. Efter de korta promenaderna bär det av mot Mjällomslandet, där Ms Kusttrafik ska ta oss ut till Ulvöarna. Den norra ön har en bofast befolkning på ca 40 personer. Skärgårdshotellet väntar nu på oss med en lunchbuffé. Vi får lite egen tid att utforska omgivningarna. Ett besök i gamla fiskarkapellet eller Ulvö museum kan kanske vara av intresse. Eller varför inte smaka surströmming i någon av de små serveringar som finns. Vid 15-tiden går båten tillbaka till Mjällomslandet för färd till ännu ett bekant fiskeläge, nämligen Norrfällsviken. Nu återstår bara Höga Kustenbron och det anslutande vägnätet inklusive 30-talet broar som uppfördes. Tänk att bron bara är 70 meter kortare än den berömda Golden Gatebron i San Fransisco. Efter en stund vid bron far vi åter till hotellet i Kramfors, middag väntar.

Dag 4: Kramfors – Hemorten

Vi börjar vår hemresedag med frukost och styr sedan söderut. Framåt kvällen är vi åter hemma efter en innehållsrik resa till Höga Kusten.

Karta

Resekalender
20/10Ullaredfrån 200:-
20/10Cinderella - onsdagfrån 595:-
26/10Viking Cinderella - Lasse Stefanzfrån 895:-
27/10Viking Cinderella - Lasse Stefanzfrån 895:-
30/10Cinderella - lördagfrån 695:-
Kontakta oss
Adress:
MK Bussresor AB
Björkelundsgatan 21
532 40 Skara