Skip to main content

Kryssning till Visby och Bornholm med Cinderella

Missa inte chansen till en helt unik specialkryssning till Bornholm och Visby. Det här är en sommardröm för hela familjen med kritvita stränder, spännande utflykter och inte minst tre kvällar ombord på Cinderella.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Stockholm – Cinderella

Väl ombord på Cinderella och installerade i våra hytter (där vi skall bo de närmste tre nätterna) väntar en helkväll i en av världens absolut vackraste skärgård! Vi serveras en vällagad buffé där dryck ingår och har sedan kvällen fri att utforska fartyget och dess nöjesutbud.

Dag 2: Bornholm – solskensön!

Efter en sovmorgon och frukost når vi vårt första mål – danska Bornholm. Här väntar makalösa stränder och pittoreska små byar med korsvirkeshus och trånga gränder. Vi lägger till i hamnen i den charmiga huvudorten Rønne, på promenadavstånd från centrum och badstränder. Vill du uppleva ännu mer? Förboka någon utflykt. På kvällen serveras vi ombord en danskinspirerad buffé.

Dag 3: Visby – Rosorna och ruinernas stad

När morgonen gryr skymtar Visbys stolta siluett i fören. På Gotland finns massor att göra för både stora och små. Kneippbyns vattenland och äventyrspark står säkert högt på barnens önskelista, men det finns flera andra utflykter att välja på också, med Fårö som årets nyhet. Vi stannar kvar ända till 20.45 så det finns gott om tid att sola, bada och promenera i det vackra medeltida Visby. Åter på Cinderella serveras vi en välsmakande skaldjursbuffé.

Dag 4: Cinderella – Stockholm – hemorten

Resan tillbaka mot Stockholm spenderas kanske bäst på panoramadäck med milsvid utsikt över glittrande hav och grönskande öar. När vi angör Stockholm på onsdagseftermiddagen har du hela kappsäcken full av upplevelser.

Utflyktsprogram - Bornholm

Utflyktsprogram - Bornholm

Södra Bornholm

Det här är utflykten för dig som vill uppleva så mycket som möjligt av Bornholm under strandhugget. För att nå vårt första stopp i Svaneke färdas vi genom Almindingen, öns största skog med djupa sjöar och sprickdalar. I Svaneke möts vi av charmiga korsvirkeshus och gamla köpmansgårdar. Hamnen och staden binds samman av ett myller av små butiker och verkstäder. Titta in i den gamla köpmansbutiken, förse dig med bornholmska specialiteter och låt gottegrisen i dig frossa i egentillverkad lakrits, glass, choklad och karameller från stadens bodar.

Färden fortsätter genom det idylliska fiskeläget Snogebæk där de gamla fiskarna alltjämt slår sig ner på ljugarbänken i hamnen. I närheten breder Dueodde, en av Europas vackraste stränder, ut sig. Här stannar vi till en stund och stoppar tårna i sanden. Den kritvita sanden är så finkornig att Napoleon lär ha använt den i sitt timglas. Under turen stannar vi också till vid en av öns fyra vitkalkade rundkyrkor med medeltida anor. Kyrkorna, som också är öns kännetecken, fungerade en gång i tiden både som gudstjänstlokaler och tillflyktsorter under tider av oro och plundring.

Ca: 4 timmar
Pris: 295,- per person

Smaka på Bornholm

Bornholm vimlar av kulinariska höjdpunkter. En av dem är pittoreska Svaneke i öst, där vi stannar till för att strosa runt i de trånga gränderna. Den lilla handelsstaden är ett känt tillhåll för konstnärer och hantverkare, men här finns också karamellbutiker, ett glassmejeri och ett bryggeri där vi provsmakar den ekologiska ölen.

Nästa stopp blir Gudhjem och Gaarden, öns matkulturhus. Här kan du gå på upptäcktsfärd i trädgården och köpa med dig lokala delikatesser från gårdsbutiken. Vi får också höra mer om öns välsmakande skafferi och provsmaka några av alla de rätter, drycker och sötsaker som satt Bornholm på matkartan. Under turen hinner vi också besöka en av öns karaktäristiska vita rundkyrkor.

Pris: 695,- per person

Cykelutflykt för sillälskare

Från hamnen i Rønne trampar vi fram längs det nedlagda järnvägsspåret till Nyker och Ny Kirke, en av Bornholms fyra rundkyrkor. Här får vi veta mer om kyrkornas spännande historia, innan vi beger oss mot sillrökerierna i Hasle. Sillindustrin blomstrade kring sekelskiftet och den rökta sillen kallas också för Bornholms guld. Det sägs att man inte upplevt Bornholm till fullo förrän man testat sillen. Vi tar det säkra före det osäkra och avnjuter en nyrökt sill och rågbröd med en liten öl eller vatten innan vi åter styr kosan mot hamnen genom vackra skogsområden alldeles intill kusten.

Ca 4 timmars cykling (2,5 mil - lätt teräng)

Pris: 745,- per person inkl. cykel och cykelhjälm

 

 

Utflyktsprogram - Visby

Utflyktsprogram - Visby

Visby Panorama

Turen med panoramabuss startar vid Visby hamn och kör längs Visby ringmur, som byggdes under senare delen av 1200-talet. Turen fortsätter norrut längs den vackra kustlinjen till den lilla trädgården Krusmyntagården där du har tid att strosa runt på egen hand och handla i den lilla butiken.

Nästa stopp är "Galgberget", en vacker utsiktsplats med underbar utsikt mot norra Visby och havet. Bussen kör därefter till Dalmansporten, ringmurens östra sida. Vi vandrar längs charmiga gränder och stannar för en magnifik utsikt över staden och Domkyrkan vid Klinten innan bussen kör tillbaka till hamnen.

Cirka: 3 timmar

Pris: 299,- per person

Rosornas & Ruinernas stad

Turen startar vid Visby hamn där bussen kör till Östercentrum och stannar vid Österport. Promenad genom Östergravar, ”mur-fallet” och vidare mot Dalmansporten, ett av de högsta tornen i ringmuren.

Vi vandrar vidare in i medeltida Visby och stannar vid Klinten, en kalkstensklippa mitt i staden där man kan beundra den vackra vyn över stad och hav, samt den medeltida Visby Domkyrka, Sankta Maria som ligger strax nedanför klinten. Vi vandrar försiktigt ned för de 75 trappstegen ned till Domkyrkan, och om ingen ceremoni pågår, besöker vi kyrkan.

Turen går vidare till Almedalen, till den gamla medeltida hamnen, som idag är en vacker park med en damm och fontän med en fantastisk vy över Visbys medeltida stad med sin ringmur. En kort promenad tar oss sedan till Botaniska trädgården, en vacker oas i medeltida Visby, innan bussen kör tillbaka till hamnen.

Cirka: 2,5 timmar

Pris: 235,- per person

Fårö och raukarna

Följ med till Fårö och upplev den unika naturen med högresta raukar, vindpinade tallar och långa klapperstensstränder. Kanske får du syn på en och annan stjärna också – den lilla ön lär vara ett av landets kändistätaste områden. I Langhammars naturreservat tronar raukarna på rad, de högsta mäter hela 8 meter. De mäktiga strandpelarna har formats av hav och vind och bjuder på en sällsynt syn. När vi är mätta på intryck slår vi oss ner på en lokal krog med hemlagad mat och en stor dos personlighet.

Inte långt från lammhagar, små fiskebodar och blomstrande örtesängar vilar mästerregissören Ingmar Bergman intill sin maka vid Fårö kyrkogård. Fårö hade en speciell plats i hans hjärta – och han betyder mycket för ön än i dag. Ser landskapet bekant ut? Inte så konstigt, flera av hans filmer har nämligen spelats in här.

Cirka: 6 timmar

Pris: 655,- per person

Kneippbyn

Kneippbyn är ett måste på barnfamiljens resa till Gotland. Här finns något för alla – Äventyrsparker med Sommar- och Vattenland, filmhuset Villa Villekulla med Pippiteater, flera restauranger med god mat, ja allt som behövs för en heldag för hela familjen. Dagen avslutas med Pippiteatern som börjar 15.30 och håller på ca 25 min. Därefter finns även möjlighet att krama om Pippi före hemfärden.

Pris: 425,- inkl. inträde till Kneippbyn

 

 

Karta

Resekalender
Kontakta oss
Adress:
MK Bussresor AB
Box 300
Björkelundsgatan 21
532 24 Skara