Skip to main content

  • Dag 1: Visby - Göteborg

    Vi samlar upp och reser vidare mot Göteborg där vi kliver ombord på Stena Lines fartyg till Kiel. Vi serveras en välsmakande buffémiddag och hinner se oss omkring innan det är dags att krypa till kojs.

  • Dag 2: Kiel – Giessen

    Efter en stärkande frukost når vi Kiel, och vi tar plats i bussen för resan söderut. Vi gör uppehåll utmed vägen för fika och lunch och når under eftermiddagen vårt hotell i Giessen. Här väntar våra rum och en god middag.

  • Dag 3: Giessen – Colmar

    Resan fortsätter efter frukost, och efter ett lunchuppehåll på lämpligt ställe är det dags för resans första vinprovning. I Obernei besöker vi vinproducenten Robert Blanck och får här båden en rundvandring och möjlighet att provsmaka 4 av deras viner. Färden går sedan vidare delvis på den välkända Route du Vin mot Colmar. Den 170 km långa vägsträckan sträcker sig från Marlenheim i norr till Thann i söder och är kantad av mysiga vinbyar. Väl i Colmar checkar vi in på vårt hotell, där vi ska bo i två nätter och middagen denna kväll serveras på en lokal restaurang i närheten.

  • Dag 4: Utflykt Alsace

    Idag ska vi verkligen njuta av franska godsaker. Efter en stärkande frukost tar vi oss de knappa två milen till Lapoutroie, där vi ska besöka Alsaces första ostfabrik Fromagerie Haxaire. Här får vi en rundvandring och förstås en ostprovning. Till provningen bjuds vi också på ett glas Gewürztraminer, ett vin gjort på gröna druvor och som är lätt att känna igen på den speciella doften med inslag av bland annat rosor och persika. Efter besöket fortsätter vi längs med Route du Vin, och stannar till för ett lunchuppehåll i någon av de mysiga vinbyarna. Området är välkänt för sina vingårdar och de pittoreska byarna med sina vackra korsvirkeshus. Senare under eftermiddagen når vi Riquewihr, och det välkända vinhuset Dopff & Irion. Här ska vi få smaka hela fyra sorters vin, och vill man köpa med sig en flaska finns här en välfylld vinbutik. När vi senare är tillbaks i Colmar har vi kvällen fri för middag på egen hand eller kanske tillsammans med några reskamrater. Här finns gott om trevliga och mysiga franska restauranger.

  • Dag 5: Colmar – Beaune

    Dags att resa vidare! Idag tar vi sikte på Beaune, där vi också ska bo i två nätter. Vi kommer då till vinområdet Bourgogne, som bland annat är känt för sina eleganta röda viner av druvan Pinot Noir. Men innan vi når Beune så stannar vi till på Domaine Armelle et Bernard Rion, och här ska vi prova hela 5 sorters vin, och dessutom deras goda tryffel. Vi checkar sedan in på vårt centrala hotell och har kvällen fri för middag på egen hand, och vår reseledare kan tipsa om trevliga restauranger i närheten.

  • Dag 6: Beaune

    Idag ska vi självklart se oss omkring lite in Bourgognes vinhuvudstad Beaune, känd för sina vackra korsvirkeshus och det gamla sjukhuset Hotel-Dieu som numera är museeum. Men vi ska också hinna med en spännande senapsprovning där vi även får en rundvisning, och dessutom får med oss några smakprover hem. Efter lunch ska vi prova mer vin, nu på Marche aux Vins, där vi får smaka tre sorter av deras goda bourgogneviner. Även denna dag äter vi middag på egen hand i Beaune.

  • Dag 7: Beaune – Chablis – Reims

    Efter frukost beger vi oss vidare mot Champagnedistrikten runt Reims. Men först gör vi ett uppehåll i Chablis, på vingården Jean-Marc Brocard. Här får vi provsmaka 3 sorter av deras utmärkta Chablisviner. Senare når vi Reims, och checkar in på vårt centrala hotell inne i Reims där vi ska bo två nätter. Middag äter vi gemensamt på en lokal restaurang i närheten.

  • Dag 8: Reims

    Idag får vi möjlighet att se mer av Reims, staden som räknas som champagnedistriktets administrera och historiska huvudort. Förutom den ädla drycken, är Reims känd för sin magnifika gotiska katedral Notre-Dame de Reims. Fasaden på detta medeltida mästerverk och själva katedralen är numera med på UNESCOS världsarvslista. Efter lunch tar vi oss till Epernay, som kallas för champagnens huvudstad när det gäller själva tillverkningen och alla dom prestigefyllda champagnehusen. Här besöker vi ett av dom, Maison Eugene Mercier. Vi får både en rundvandring och provsmaka två sorters champagne. Middag äter vi idag på egen hand när vi senare är tillbaks i Reims.

  • Dag 9: Reims – Bramsche

    Nu är det dags att styra norrut igen och vi kör genom Frankrike och vidare in i Tyskland. Uppehåll görs för fika och lunch och framåt sen eftermiddag når vi vårt hotell, som egentligen är en smakfullt renoverad herrgård. Hotellet ligger i Bramsche, vackert beläget bredvid sjön Hasesee, så kanske hinner den som vill med en promenad i dom vackra omgivningarna innan det är dags för gemensam middag.

  • Dag 10: Bramsche – Kiel

    Idag ska vi ta oss an den sista biten genom Tyskland upp till Kiel, där vår väntande färja ska ta oss sista biten hem till Sverige. Ombord äter vi en god buffémiddag medans vi glider ut via Kielkanalen.

  • Dag 11: Göteborg - Visby

    När frukosten är avklarad tar vi åter plats i vår buss för att ta oss vidare hemåt, med fina minnen i bagaget.