Skip to main content

Vandring i Änglagårdsbygden

Under vår dagstur vandrar vi cirka tre timmar runt den natursköna Vildmarksleden i Kölingared nordost om Ulricehamn. Här upplever vi landsbygden och naturen som förknippas med Änglagårdstriologin.
Vi lämnar Skara och reser söderut via Falköping till Ätradalen. När vi når Blidsberg serveras vi morgonfika på det gemytliga Basta Kvarnkafé som ligger som en grön oas vid Ätrans strand.

Därefter har vi cirka två mils färd till Kölingared och Årås Kvarn. Härifrån inleder vi vår vandring runt den 8,5 km långa Vildmarksleden. Den inkluderar en mycket varierad natur och vi vandrar bland annat genom barrskog, lövskog och ängsmark. Delar av vandringen följer även ytterkanten av Vitamossen och längs rullstensåsen Långåsen. Den sista delen av vandringen följer sjön Jogens stränder. Under vår vandring går vi i ett måttligt njutbart tempo och gör flera pauser. Längs vandringsleden passerar vi många informationstavlor som berättar både om traktens historia och natur.

Väl tillbaka vid Årås Kvarn tar vi plats ombord på bussen och reser vidare till Karins Lada i Gullered. Här serveras vi en gemensam sopplunch som även inkluderar bröd och kaffe. Karins lada har förutom sitt kafé även en uppskattad hantverksbutik som säljer lokala hantverk och garner.

Under eftermiddagen påbörjar vi vår hemresa och på vägen stannar vi till i centrala Ulricehamn. Den historiska staden vid Åsunden är en riktig pärla och älskas av Colin Nutley och Helena Bergström. Flera av deras filmer och tv-serier har spelats in här. Längs Storgatan finns små butiker och längs Åsundens finns en strandpromenad som bland annat passerar stadens Kallbadhus.

Vi återvänder sedan till Skara som vi når under tidig kväll.

  • Tips inför vandringen:

Vi vandrar gemensamt 8,5 km i grupp och håller ett behagligt tempo med flera pauser. Vandringen tar cirka 3 - 3,5 timmar inklusive pauser. Vi rekommenderar grova skor eller vandrarkängor. Ta gärna med en ryggsäck, sittunderlag, vattenflaska, väderleksanpassade kläder, frukt och tilltugg. Gåstavar och kikare kommer även väl till användning.

Kontakta oss
Adress:
MK Bussresor AB
Björkelundsgatan 21
532 40 Skara