Skip to main content

Sommar i Söderåsens Nationalpark

Under en dagstur till den grönskande Söderåsen öster om Helsingborg får vi bland annat uppleva bokskogsbeklädda åsar och dramatiska dalar. Under vår dag besöker vi bland annat utsiktsplatsen Kopparhatten, Söderåsens Naturum och Spångens Gästgivaregård.

Vi lämnar Göteborg under morgonen och reser söderut genom Halland. Norr om Halmstad stannar vi i Kvibille för morgonfika på Kvibille Gästgivaregård med anor från 1600-talet. Här får vi höra om gästgiveriets historia och det kommer ges tid till att besöka deras lilla ostbod.

Vi reser sedan söderut och passerar Hallandsåsen och Ängelholm. Under förmiddagen når vi Söderåsens Nationalpark där vi inleder med ett besök vid den storslagna utsiktsplatsen Kopparhatten. Här finns ett utsiktstorn som ger en magnifik utsikt över bokskogarna och Skäralidsravinen. Vi vänder sedan ner till Naturum Söderåsen vid Skäralidsdammen. Här ser besöker vi besökscentret och utställningarna som berättar om den spännande naturen i området.

Vid lunchtid åker vi några minuter med bussen till Spången öster om Ljungbyhed. Här äter vi en gemensam lunch på Spångens Gästgivaregård. Den anrika gästgivaregården var inspelningsplats för 30-tals filmen Kalle på Spången med Edvard Persson i huvudrollen och atmosfären från filmen är omsorgsfullt bevarad.

Under eftermiddagen tar vi plats i bussen och reser uppför Söderåsen till den lilla byn Kåveröd. Här besöker vi Bente Brosbøl Hansens lilla keramikbutik. Bente är en mycket framstående krukmakare och keramiker som arbetar i stengods. Hon har även korats till världsmästare i drejning hela tjugo gånger inom kategorin teknisk klass!

Vi återvänder sedan norrut och efter en paus nära Varberg når vi Göteborg under kvällen.

Kontakta oss
Adress:
MK Bussresor AB
Björkelundsgatan 21
532 40 Skara