Skip to main content

Normandie

Normandie har en välförtjänt plats i världshistorien på grund av landstigningen utmed kusten i samband med andra världskriget. Vi får hör mer om detta under vårt besök på Dagen D museet. Men området har mycket mer att erbjuda, vi besöker Mont Saint Michel med sitt vackra kloster, provsmakar både lokala ostar och calvados – och för den som vill ordnas en tur till den vackra ön Jersey.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Bremen

Vi påbörjar vår resa och tar oss söderut genom Danmark och tar sikte på vårt hotell beläget i centrala Bremen. Här checkar vi in och sedan äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 2: Bremen - Amiens

Efter frukosten fortsätter vi vår resa söderut via Bremen och Münster till Amiens, där vi skall sova denna natt. Vi får våra rum och äter en gemensam middag. 

Dag 3: Amiens - St Malo

Vi reser vidare och tar oss till St Malo. Vi stannar för lunch och kaffe på lämpligt ställe och når senare vårt hotell, där vi nu skall bo i två nätter. Efter att vi installerat oss serveras vi middag på närliggande restaurang.

Dag 4: Utflykt Jersey (eller ledig dag)

Idag erbjuder vi för de som vill en heldagsutflykt till den trevliga ön Jersey (extratur, beställs i samband med bokning av resan). Vi åker båt till ön och får där en rundtur med en lokal buss och chaufför som visar oss sevärdheterna. Golfströmmen gör att ön har ett milt klimat, vilket leder till att det blommar vackert runt hela ön. Vi får även se några av öns vackra sandstränder och små fiskebyar och under dagen äter vi en gemensam lunch. Jersey är fortfarande en del av Storbritannien men har numera självstyre med egen lagstiftning och eget parlament. I huvudorten på ön, St Heiler, kan man göra fina fynd då ön är ett skatteparadis och frihandelsområde. Ön har även gott om pubar (minst 500 st), så den som vill hinner säkert avnjuta en god brittisk öl innan vi vänder åter mot fastlandet. Middag äter vi denna kväll på egen hand.

Dag 5: St Malo – Caen med utflykt Mont Saint Michel

Vi reser vidare längs med kusten till den märkliga staden Mont Saint Michel. Staden ligger på en granitklippa mitt ute i havet och i samband med tidvattnet är halvön ibland helt omgiven av vatten. Här finns det världsberömda gotiska  klostret som påbörjades redan på 1700-talet. Klostret finns idag med på Unescos lista. Här tillbringar vi några timmar och får även tid för lunch på egen hand. Vi tar oss sedan vidare mot Caen, där vi checkar in för tre nätter, och på kvällen äter vi gemensam middag på en restaurang i närheten.

Dag 6: Utflykt Dagen-D museet med krigshistoria

Idag tar vi oss runt en del av Andra världskrigets historiska platser. Vi besöker amerikanska kyrkogården, där ligger nästan 10 000 amerikanska soldater begravda. Nästa stopp vid Dagen-D museet, där vi får se oss omkring i detta fantastiska museum med sin historia från kriget. Vi stannar även till vid Arromanche, där de allierade trupperna landsteg och byggde upp en tillfällig hamn. Här får vi dessutom se en film ifrån händelsen. Nästan 160 000 soldater landsteg i Normandie längs en cirka 80 km  lång strandremsa. Väl tillbaka i Caen är resten av eftermiddagen och kvällen ledig för egna strövtåg, middag på egen hand.

Dag 7: Utflykt med provning av calvados och ost

Efter frukost tar vi oss med vår buss till staden Pont-l’Évêqueen, där vi skall besöka Calvados Experience. Vi får en trevlig rundtur där vi får lära oss mer om tillverkningen, och får provsmaka två sorters calvados. Därefter reser vi vidare in i landet till staden Livarot. Här skall vi besöka en lokal ostfabrik, och får smaka god fransk ost och ser oss runt i denna trevliga fabrik. Fabriken startade runt 1910 och har gått i arv från far till son, och här tillverkas bland annat Camembert ost. Vi tar oss åter till vårt hotell och denna kväll äter vi en gemensam middag på närliggande restaurang.

Dag 8: Caen - Den Bosch

Då var det dags att påbörja vår resa norrut mot våra hemtrakter. Vi tar kustvägen ifrån Caen via Calais och Dunkerque till hollänska Den Bosch (S´Hertogenbosch). Vi stannar till för lunch i Bolougne Sur Mer och hinner nog ta en promenad i denna historierika stad, innan vi når vårt hotell i Den Bosch. Middag på hotellet.

Dag 9: Den Bosch – Lübeck

Vi fortsätter vår hemresa norrut och via holländska vägar når vi Tyskland och Lübeck, där vi övernattar och äter resans sista gemensamma middag. 

Dag 10: Lübeck - Hemorten

Nu återstår bara sista etappen på vår resa hemåt och vi passerar via Danmark innan vi åter befinner oss på svensk mark. Framåt kvällen så återkommer vi till våra respektive hemorter.

Karta

Resekalender
29/11Ullaredfrån 250:-
29/11Viking Cinderella - veckoavgångfrån 595:-
1/12Burg med julmarknad i Lübeckfrån 2 995:-
1/12Julmarknad i Rostockfrån 2 995:-
2/12Malmö med Musikalfrån 1 250:-
Kontakta oss
Adress:
MK Bussresor AB
Björkelundsgatan 21
532 40 Skara