Skip to main content

Kroatien med Bosnien

På denna resa besöker vi både Kroatien och grannlandet Bosnien-Hercegovina. Dessa vackra länder erbjuder förutom härliga bad även historia och vackra platser. Vi får lite lediga dagar och med hjälp av lokalguider får vi lära oss mer om dessa båda länder. Vad sägs om Dubrovnik, Split och nationalparken Nacionalni Park Krka, underbara städer och en vacker park med fantastiska vattenfall. Men vi ser mycket mer under resan. Passen är viktiga då vi passerar flera gränser, även på en del utflykter.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Berlintrakten 


När vi intagit våra platser i bussen så beger vi oss söderut mot Berlintrakten, där vi skall sova och äta gemensam middag. Stopp för fika på vägen.

Dag 2: Berlin – Golling


Vi äter en stärkande frukost och fortsätter vår resa söderut, mot Golling i Österrike. Här väntar vårt nästa övernattningshotell med middag och god sömn.

Dag 3: Golling – Trogir


Då fortsätter vår resa söderut, vi passerar Slovenien och snart skymtar vi gränsen till Kroatien. Vårt nästa stopp är Trogir, en vacker och historisk stad som ligger härligt utmed kustbandet. Stadens historiska stadskärna är sedan år 1997 upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här skall vi bo i fyra nätter och middagarna ingår i resans pris.


Dag 4: Ledig dag


Efter tre lite längre resdagar får vi nu möjlighet att ta igen oss lite. Vi tar en ledig dag för bad i det härligt klara vattnet, temperaturen brukar vara behaglig både i luften och i vattnet även i oktober. Vårt hotell har pool men havet är inte långt borta. Ett tips är att ta med eller köpa ett par badskor, de flesta stränderna i Kroatien och Bosnien är klapperstensstränder. Om man vill kan man ta lokalbussen in till den centrala och historiska stadsdelen innanför muren. Även här finns trevliga restauranger.

Dag 5: Utflykt till Brac


Idag skall vi besöka den vackra men steniga ön Brac. Här ligger den berömda badstranden Zlatni Rat, ”Den gyllene stranden”. En populär plats för kroaterna och många besökare. På ön finns många fina och mysiga små städer, bland annat Bol, där man hittar en trevlig vinbutik. I Bol tillverkar man sina egna Stina-viner. Vi tar oss även upp på den vidunderliga utsiktsplatsen Vidova Gora, med fantastisk utsikt över öarna runt omkring. En härlig utflyktsdag och glöm inte badkläderna.


Dag 6: Utflykt till Nationalpark


Då var det dags att besöka nationalparken Nacionalni Park Krka, en stor park med vattenfall, sjöar och vandringsleder. Parken som är en av Kroatiens mest kända parker ligger utanför Sibenik, knappt en timmas resa ifrån vårt hotell. Här tillbringar vi några timmar och äter lunch på egen hand i någon av de trevliga restaurangerna. Ta gärna med badkläder, för om tillfälle ges kan vi doppa fötterna eller kanske ta ett bad omkring de brusande vattenfallen. Efter lunch så gör vi en intressant båttur och ser den lilla ön Visovac med sitt fina kloster och det mäktiga vattenfallet Skradinski Buk.


Dag 7: Trogir – via Split – Neum


Efter frukost så tar vi en kort tur förbi flygplatsen in mot nästa historiska och vackra stad, nämligen Split. En livlig stad med sin hamn, viktig för transporter ut till öarna. Vi tar hjälp av en lokalguide som visar oss runt i gränder och längs den fashionabla stora avenyn med mängder av restauranger. Här får vi även lite tid för shopping, det mesta finns att handla här. Prova lite vin, äta något gott eller bara sitta ner och titta den fina utsikten över hamnen. Passa på att ät en god fisk- eller skaldjursrätt. Under eftermiddagen beger vi oss ner mot vårt nästa stopp, nämligen Neum i Bosnien-Hercegovina. Middag väntar på vårt hotell.


Dag 8: Utflykt Dubrovnik


Nu väntar Dubrovnik på att vi skall komma på besök, staden som är utspridd men har sin otroligt vackra lilla stadskärna som är omgiven av en hög mur. Vår lokalguide berättar mer och visar oss det mesta i denna trevliga stad. Att vandra omkring i den gamla stadskärnan är som att vandra i historien. Nu finns många och trevliga restauranger här och kolla gärna in de små mysiga ställena som ligger nere vid den fantastiska lilla hamnen. Även Dubrovniks gamla stadsdelar är med på UNESCO:s världsarvslista.


Dag 9: Ledig dag


Då har vi ytterligare en ledig dag för bad och egna aktiviteter. Neum ligger utmed landets 24 km långa kuststräcka och är landets enda kuststad. Vi bor på trevliga Grand Hotel Neum, här finns både en utomhuspool och en uppvärmd havsvattenpool inomhus och utomhus. Här finns flera restauranger och aktiviteter. Passa på med lite shopping då priserna ligger lite lägre än i Kroatien. Middagarna ingår alla kvällar på vårt hotell.

 

Dag 10: Utflykt Mostar


Efter frukost så tar vi sikte på Mostar som ligger i Bosnien-Hercegovina. Även denna stad är känd för sin historia och kanske mest känd för sin bro ”Stari Most” som förstördes under inbördeskriget men har återuppbyggdes i sin gamla stil. Staden är en vacker och trevlig stad. Landet har haft mycket inflytande från olika stormakter och påverkat av en del krig, så här finns blandad historia och byggnationer. Vår lokalguide berättar mer under vår rundtur. Åter på vårt hotell väntar middag.


Dag 11: Neum – Maribor


Då var det dags att lämna vårt hotell och påbörja vår hemresa. Vi passerar återigen genom Kroatien och upp till slovenska skidorten Maribor. Här skall vi sova denna natt och middagen står serverad.

Dag 12: Maribor – Bayreuth


Vi fortsätter vår hemresa och anländer idag till Bayreuth, i den norra delen av tyska Bayern. Här väntar våra rum och middag. 

 

Dag 13: Bayreuth – Lübeck


En god frukost väntar innan vi sitter upp i bussen för vidare resa mot hansestaden Lübeck. I denna vackra stad skall vi övernatta och inta en middag tillsammans.


Dag 14: Lübeck – Hemorten


Då väntar vår sista resdag tillsammans, vi tar oss upp genom Danmark och vidare in i Sverige. Framåt kvällen är vi åter hemma vid våra respektive hemorter. Vi säger tack och hej för denna gång.

Resekalender
29/11Ullaredfrån 250:-
29/11Viking Cinderella - veckoavgångfrån 595:-
1/12Burg med julmarknad i Lübeckfrån 2 995:-
1/12Julmarknad i Rostockfrån 2 995:-
2/12Malmö med Musikalfrån 1 250:-
Kontakta oss
Adress:
MK Bussresor AB
Björkelundsgatan 21
532 40 Skara