Skip to main content

I Utvandrarnas fotspår med Kosta

På Juldagen 2021 så hade den nya filmen om Mobergs Utvandrarna premiär, med bland annat Gustaf Skarsgård och Sofia Hellin. Under resan får vi uppleva och höra mer om livet för dessa utvandrare och för dem som blev kvar hemma. Men vi hinner även med besök på Destination Kosta där vi får lära oss mer om glasblåsning. Vi får även vara med om en klassisk, mättsam och god Hyttsill.

På resan den 24/4 så äter vi hyttsill kvällen den 24/4 - då med populärt uppträdande av Hasse Andersson. Middagen på hotellet blir då den 25/4.

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Kosta

Vi beger oss söderut mot Destation Kosta, här startar vi med en gemensam lunch. Därefter skall vi med hjälp av en lokalguide få veta mer om glasblåsning och arbetet i hyttan. Vi får lite egen tid för shopping eller varför inte titta in till det nya Ölbryggeriet och smaka på en god öl. Vi tar oss sedan den korta biten till vårt hotell, får våra rum och intar en god middag tillsammans. Vi bor på trevliga Kosta Lodge, i mysiga 2-bädds stugor med sjön utanför.

Dag 2: Utvandrarnas fotspår

Nu väntar en heldag med lokalguide som visar oss runt och berättar på klingande småländska om alla som utvandrade, hur livet blev för dem som kom iväg men även för dem som blev kvar hemma. Många bekanta miljöer och personer kommer vi känna igen på denna trevliga tur, såsom Emmaboda, Duvemåla, Pestkyrkan, Långasjö och mycket mer. Under dagen äter vi en gemensam lunch – en riktig Mobergare med kaffe och kaka. Vi hinner även med en tur till mysiga Kalmar och tar en titt på den mäktiga Ölandsbron och Kalmar slott. Åter till vårt hotell innan vi skall bege oss till kvällens höjdpunkt, Hyttsill, med underhållning och glasblåsningsshow. Här får vi äta en riktig gammal småländsk tradition, liknande den när glasblåsarna träffades och umgicks efter jobbet och åt god rustik mat. Läs mer på www.kostahyttsill.se. Åter till vårt hotell för en god natts sömn.

Dag 3: Kosta – Hemorten

Efter frukost beger vi oss den korta biten till Växjö och Utvandrarnas hus. Här får vi egen tid att få veta mer om historierna om Utvandrarna bland de utställningar som skildrar 1800- och 1900-talets emigrationsvåg till Amerika. Vi äter lunch på egen hand inne i trevliga Växjö innan vi beger oss hemåt.

Karta

Kontakta oss
Adress:
MK Bussresor AB
Björkelundsgatan 21
532 40 Skara