Albanien

Ny7 dagar. Pris fr. 10 795 kr :-

 • Albanien
 • Buss & Flyg
 • Övriga Europa

Följ med oss till Albanien, en oupptäckt pärla mitt på Balkan. Här blandar vi storslagen natur, vacker riviera och historiska utflykter.

Albanien får fortfarande ses som under uppbyggnad efter kommunismens fall och de efterföljande krigsåren på Balkan. Men landet har mycket att erbjuda, historia, vacker natur och underbara stränder. Priserna är dessutom perfekta för oss skandinaver.

Dag 1: Hemorten – Tirana

För de som har valt uppsamling tar vi oss till Arlanda där vi flyger via Wien till Albaniens huvudstad Tirana. När vi landat möter vår buss och lokalguide upp för att ge oss en guidning av staden. Vi checkar sedan in på vårt hotell innan vi avslutar dagen med en gemensam middag på en central restaurang.

Dag 2: Tirana – Saranda (ca 300 km)

Vi lämnar Tirana bakom oss och börjar vår resa söderut genom Albanien. Den albanska landsbygden är mycket varierande då kusten påminner mycket om Medelhavsländerna medans inlandet har en svårtillgängligare terräng, närmar 70 % av Albaniens yta är bergiga områden så här är det höga toppar och djupa dalar som präglar vår resa. Under dagen gör vi ett stopp för en gemensam lunch, innan vi på tidig kväll når den albanska rivieran och Saranda. Denna vackra semesterort ligger bara några mil ifrån den grekiska gränsen. Vi checkar in på vårt hotell som ligger ett stenkast från det turkosa vattnet i Joniska havet. Kvällen avslutar vi med en gemensam middag.

Dag 3: Saranda – Butrinti National park ( ca 50 km)

Efter en stärkande frukost tar vi oss några mil söderut från Saranda till Butrinit National park. Parken som sedan 1992 räknas som ett världsarv är delar av en tidigare stad Butrinti. Arkeologiska fynd som har hittats visar på att platsen varit bebyggd sedan någonstans runt 800-1000 före Kristus, och staden har varit under både Romarriket och Ottomanska rikets kontroll.  När parken togs upp på världsarvslistan hamnade den direkt på listan över hotade världsarv, den kommunistiska regimen hade inte tagit väl hand om parken/staden och efter kommunismens fall tog det lång tid innan parken ansågs ha tillräckliga skydd för att inte längre ses som hotad. Efter en visning av parken avslutar vi vårt besök med en gemensam lunch innan vi tar oss tillbaka för en fri eftermiddag. Gemensam middag på hotellet.

Dag 4: Saranda – Gjirokaster – Blue Eye ( ca 200 km)

Efter frukost tar vi oss med vår buss in i det albanska inlandet och dagens mål Gjirokaster. Staden som kallas för ”stenstaden” och finns omnämnd så tidigt som 1100 före Kristus och är en av få städer som fick behålla sin äldre stadsbild under kommunismens regim, detta brukar förklaras genom att Gjirokaster var diktatorn Enver Hoxhas födelseort. Vi gör en rundtur med en lokalguide innan vi avslutar med en gemensam lunch. På vägen tillbaka till Saranda passar vi på att göra ett stopp vid källan ”Syri i Kalter” mer känt som Blue Eye. Källan håller konstant runt 12 grader och är cirka 50 meter djup, vattnet är så rent man kan se i princip hela botten från strandkanten. Väl tillbaka i Saranda väntar en gemensam middag på vårt hotell.

Dag 5: Saranda

Efter ett par utflyktsdagar tar vi oss en lugn dag i Saranda, kanske lockar ett dopp i havet eller bara strosa omkring och ha det gott. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

Dag : Saranda – Berat ( ca 250 km)

Vi börjar vår resa tillbaka mot Tirana och tar chansen att se lite mer av Albanien under tiden. Efter en gemensam lunch under dagen kommer vi fram till Cobo winery där vi ska göra en vinprovning av deras albanska viner. Vi åker sedan den korta biten till fortet i Berat där en lokalguide möter upp och visar oss runt. Vi checkar sedan in på vårt hotell i Berat för en sista gemensam middag.

Dag 7: Berat – Hemorten (ca 300 km)

Efter frukost tar vi oss den sista biten upp till Tirana innan vi flyger hem till Sverige igen.

Liknande resor

Ny

Italien – mat och vin

Italien är ju känt för många saker, inte minst sin fantastiska mat och sitt goda vin. Under denna resa får livsnjutaren smaka på några av godsakerna landet har att erbjuda.

Ny

Blomstrande Provence & Franska Rivieran

Följ med på en vårresa till härliga Provence. Känn dofterna, förundras över färgerna och njut av ett underbart Medelhavsklimat. Upplev ett område som börjar blomma och känn de provencalska dofterna.

Avresedatum och priser

Inga datum tillgängliga

Information

I resan ingår:

 • Flygresa
 • Boende i dubbelrum
 • Halvpension
 • Fyra luncher
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Lokalguide i Tirana, Butrinti, Gjirokaster och Berat
 • En vinprovning
 • Reseledare

Tillägg, enkelrum:

895,-

Valuta:

Albanska Lek

Anslutning Arlanda:

500:- per väg.